7 grunner til å spise NØTTER
De norske kostrådene anbefaler oss å spise en neve usaltede nøtter hver dag (tilsvarende 20 gram). Det er ikke uten grunn at Helsedirektoratet anbefaler dette, og her har du 7 av grunnene til at nøtter er med på denne listen.
SUNNE FETTSYRER
KOSTFIBER
VITAMINER
MINERALER
ANTIOKSIDANTER
PROTEINER
REDUSERT RISIKO FOR HJERTE- OG KARSYKDOMMER
🥜 Nøtter er generelt en ypperlig kilde til sunne fettsyrer, kostfiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler. I tillegg er de også en kilde til proteiner.
❗️De inneholder mye av det sunne, umettede fettet, og er en god kilde til omega 3 og omega 6. Dette er essensielle (livsnødvendige) fettsyrer som vi er avhengig av å få i oss via mat ettersom kroppen vår ikke kan lage de selv.
🫀 Kombinasjonen av umettet fett, antioksidanter og vitaminer i nøtter har en beskyttende effekt på hjertet, og undersøkelser viser at de som spiser nøtter har mindre risiko for å få hjerte- og karsykdommer.
👀 Det høye innholdet av fett gjør de derimot til en kaloririk matvare. Men riktig mengde (ref rådet om 20 gram pr dag) tilfører kroppen såpass mye god næring, at de ikke bør utelates i et balansert kosthold, men inntas i små mengder. HUSK: En neve er nok!
💪🏼 Nøtter inneholder også proteiner og fiber, som sammen med fett, gjør dette til en smart matvare som bidrar både med byggesteiner, et jevnere blodsukker, bedre fordøyelse og en mer langvarig metthetsfølelse.
✅ Hvert nøtteslag har sin helt spesielle sammensetning av næringsstoffer, så det er lurt å variere (selv om alle er en god kilde til det sunne fettet).
Kilder:
Nasjonalt råd for ernæring. (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer.