3 i uka
De norske kostrådene anbefaler oss å spise fisk 2-3 dager i uka. Det tilsvarer et inntak på 300-450 gram ren fisk i uka, hvor minst 200 gram bør komme fra fet fisk (som laks, ørret, makrell eller sild).
🐟 Fisk kan også gjerne brukes som pålegg. Seks påleggsporsjoner tilsvarer omtrent én middagsporsjon.
👉🏼 Fet fisk (og tran) er hovedkilden til de marine omega-3 fettsyrene DHA og EPA. Omega-3 fettsyrer er flerumettede, essensielle (livsnødvendige) fettsyrer som kroppen vår ikke kan lage selv, men som må inntas via kosten.
👀 EPA og DHA er blant annet viktig for optimal cellefunksjon og utvikling/opprettholdelse av hjerne, nervesystem og syn.
🙌🏼 Fisk og sjømat er også en god kilde til protein, vitamin D, vitamin B12, jod og selen.
🫀 Inntak av fisk, tran og lange flerumettede omega-3 fettsyrer kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Fiskefett har et mye lavere innhold av mettet fett og et mye høyere innhold av lange flerumettede omega-3 fettsyrer enn fett fra melk og kjøtt. Fiskefett har derfor en sunnere fettsyresammensetning enn fett fra meieriprodukter og kjøtt.
🦀 Skalldyr og annen sjømat er ikke inkludert i anbefalingen om inntak av fisk. Men matvarene inneholder en rekke gunstige næringsstoffer, og kan så absolutt inkluderes i et variert kosthold!
Kilder:
Helsenorge. (2018). Kostråd om fisk og sjømat. Hentet 3. august 2021 fra https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/spis-fisk-oftere/
Matportalen. (2019). Fisk og skalldyr. Hentet 3. august 2021 fra https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/fisk_og_skalldyr/