Kostholdsveiledning
Hva jeg som ernæringsrådgiver kan hjelpe med:
Kartlegging og analyse av kosthold
En kostanalyse kan avdekke mangler og forbedringspotensiale i et kosthold, og kan gjøre det enklere å finne riktig vei for å nå ønsket mål.
Cøliaki og glutenfri kost
Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg, spelt, emmer og enkorn. Ved påvist cøliaki (autoimmun sykdom som oppstår i tynntarmen ved inntak av gluten) eller glutenintoleranse må man følge en glutenfri diett resten av livet. Omlegging til et glutenfritt kosthold kan by på utfordringer, og det kan være vanskelig å vite hva man kan, og ikke kan spise. Det er også viktig å ikke bare kutte ut, men finne optimale løsninger og matvarer som bevarer kostholdets kvalitet på sikt.
Intoleranser og allergier
Ulike intoleranser og allergier kan føre til restriksjoner i matvareutvalg. Det er viktig å finne gode erstatningsprodukter for å bevare næringsinnholdet i kostholdet.
Kolesterol- og hjertevennlig kost
Forstyrrelser i lipidmetabolismen kan gi økt risiko for aterosklerose og ulike hjerte- og karsykdommer. Lipidverdier som kolesterol og triglyserider påvirkes av hva vi spiser. Med riktig kosthold kan disse verdiene styres i riktig retning.
Kostråd ved insulinresistens og diabetes type 2
Kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er grunnsteinene i behandling av diabetes type 2. Et tilpasset kosthold kan forhindre eller utsette diabetes type 2.
Kostråd for ulike faser i livet
Ulike faser i livet krever spesielle hensyn, som;
Graviditet og spedbarn
Barn og ungdom
Eldre
Individuelle råd for å forebygge overvekt og livsstilsrelaterte sykdommer
Individuelle adferdsmønstre, miljø, levevaner, biologiske forhold som arv og appetittregulering er alle avgjørende faktorer for energiregnskapet vårt. Det er komplekse samspill som bidrar til vektoppgang, og som gjør at vektreduksjon ikke alltid er like lett. Overvekt/fedme gir økt risiko for sykdom, og spesielt ikke smittsomme sykdommer (som diabetes, hjerte- og karsykdom, ulike former for kreft og depresjon).
Vektnedgang og vektøkning
Balansen mellom energiinntak og energiforbruk er helt avgjørende for å gå ned eller opp i vekt.
Kostråd for vegetarianere og veganere
Et godt sammensatt vegetarkosthold kan være fullverdig ernæringsmessig. Men det krever variasjon og en god balanse mellom de ulike næringsstoffene. Tilskudd kan være nødvendig.
Kostråd for trening og økt prestasjon
For maksimal prestasjon er det ekstra viktig med riktig kosthold. Maten du spiser før og etter fysisk aktivitet er avgjørende for hvor mye du yter, og hvor raskt kroppen din restituerer seg mellom øktene.
Kosthold ved irritabel tarm syndrom (IBS)
For personer med IBS er det svært individuelt hvilke endringer man bør gjøre i kostholdet. Målsetningen er å sammen finne fram til et kosthold som kan redusere eller fjerne kostrelaterte symptomer. Mange opplever lindring via et FODMAP-redusert kosthold. Enkelte karbohydrater kan gi økt ubehag og symptomer, og ved å unngå disse opplever mange forbedring. Det er imidlertid viktig å sikre et fullverdig kosthold og hindre unødvendige, langvarige restriksjoner i kosten. Lav FODMAP bør kun utprøves ved påvist IBS.
Generell livsstilsendring
Et sunt kosthold er viktig i forebygging av sykdom og fremming av god helse. Selv små grep kan ha stor innflytelse på helsen din.