5 om dagen
De norske kostrådene anbefaler oss å spise 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker om dagen, hvor halvparten bør være grønnsaker. En porsjon tilsvarer 100 gram, så det vil si at vi bør få i oss 500 gram om dagen.
❤️ Helseeffekter av å spise frukt og grønt er blant annet redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og ulike former for kreft. Kostrådene er basert på nasjonal og internasjonal forskning.
🍏 Som huskeregel kan du sammenligne en porsjon med en knyttneve, et eple = en porsjon.
🌈 Frukt, bær og grønnsaker inneholder mye næring, fiber, vitaminer/mineraler og antioksidanter som spiller positivt inn på helsen vår. De ulike slagene inneholder ulike næringsstoffer, og derfor bør du spise så variert og fargerikt som mulig for å oppnå mest mulig helsegevinst.
🍊 Et glass juice kan telle som 1 av 5 om dagen (men drikker du mer, vil det ikke telles som ytterligere en porsjon da mye av fiberet og effekten blir borte).
🥔 Poteter inngår ikke i de anbefalte 5 om dagen (det er fortsatt en bra matvare, men den inngår ikke i denne beregningen).
‼️ Det er også viktig å være klar over at dette er en minimumsanbefaling, og at du fint kan spise mer! Frukt, bær og grønnsaker inneholder lite kalorier, og det å fylle opp med frukt og grønt er en fin måte å holde seg mett og fornøyd på uten å måtte tenke på kaloriene det medfører.
✅ La det være en naturlig del av måltidene dine - og husk at alt teller. Skivene med paprika på brødskiven, eller blåbærene på havregrøten er viktig! Ikke bare ser maten bedre og mer fristende ut, den smaker bedre også!
Kilder:
Helsedirektoratet. (2018).