Falafel med raita
Dette er proteinrik vegetarmat på sitt beste!
Falaflene er laget av kikerter og gode kryddersmaker. Det krever litt planlegging siden kikertene må bløtlegges på forhånd, men når det er gjort er dette rimelig enkelt! Disse falaflene er både gluten- og laktosefri, noe som også gjør de svært allergivennlige.
Til 4 porsjoner trenger du:
500 gram tørkede kikerter (ikke hermetiske, da blir de fort for bløte og kan falle fra hverandre)
1 sitron
4 dl hakket frisk koriander (evt 2 dl koriander og 2 dl bladpersille)
1 egg (kan erstattes med 1 ts bakepulver og 2-3 ss kikertmel)
4 hvitløksfedd
2 ts spisskummen
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
Fremgangsmåte:
Legg kikertene i vann og la de stå over natten/opp til et døgn.
Hell av vannet og skyll kikertene i rent vann.
Mos kikertene i en kjøkkenmaskin/blender.
Tilsett de andre ingrediensene og rør det hele godt sammen. Smak gjerne til med krydder underveis. Sett deigen i kjøleskapet og la den hvile en times tid til deigen får satt seg.
Form deigen til små boller og stek de i olje til de er gylne og gjennomstekt.
Raita
Raita er en yoghurtdressing/dipp som brukes mye i India, og det passer ypperlig til falafel. Har du ikke testet, anbefales det på det sterkeste!
Ingredienser:
4 dl yoghurt naturell (bruk laktosefri ved behov)
1 agurk
2-3 vårløk
Salt/pepper
Fremgangsmåte:
Rasp agurken med et rivjern, strø over litt salt og la det stå og trekke i noen minutter. Press ut vannet, og rør alle ingrediensene sammen. Smak til med salt og pepper. La blandingen stå i kjøleskapet i minst en halvtime før servering (så smakene får satt seg skikkelig). Nydelig!
Tips!
Det går helt fint å fryse disse, så lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang.