Chili sin carne
Spicy vegetargryte med ulike bønner, grønnsaker og et hint av sjokolade. En super variant av chili con carne, bare uten kjøtt.
Enkel å lage er den og!
Til 4 personer:
400 gram kidneybønner
200 gram svarte bønner
200 gram hvite bønner
2 bokser hakkede tomater
1 liten boks tomatpuré (ca 140 gram)
1 rød paprika
1 gul paprika
1 gul løk
4 hvitløksfedd (kan varieres etter smak og behag)
1-2 røde chili (avhengig av hvor sterk du ønsker den)
2 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
½ ts kanel
3 ts oregano
1 ts sukker (evt sukrin)
40 gram mørk sjokolade
Salt/pepper (smak til underveis)
Fersk koriander
Fremgangsmåte:
Ved bruk av tørre bønner må disse bløtlegges over natta (gjerne opptil 12 timer), og deretter skylles og kokes i nytt vann. Koketiden varierer med størrelsen på bønnene, men gjerne 2-3 timer. Bruk 1 del bønner og 3 deler vann.
Kok gjerne større mengder når du først er i gang. Bønnene kan fint fryses, og da har du porsjonspakninger lett tilgjengelig senere.
Bønnene dobler seg i vekt ved koking (100 gram tørre bønner = cirka 200 gram ferdigkokte bønner).
Hakk grønnsakene i biter, og start med å steke løk, hvitløk og chili i en gryte med litt olje.
Tilsett tomatpuré og krydder.
Tilsett bønner, tomater og hakket sjokolade. Rør godt, og smak til med krydder underveis.
La gryta småkoke i minst 20 minutter (gjerne lenger, så smakene får satt seg skikkelig).
NB!
Spe ut med grønnsakskraft om gryta blir litt tjukk. Og smak gjerne til med litt soyasaus til slutt. Det er viktig å smake underveis, da ingen gryter blir helt like, og det avhenger helt av hvor spicy du ønsker den.
Gryta kan nytes som den er, eller serveres med ris, rømme, fersk koriander og nacho chips!
Bon appétit!